Mitt enda minne av restauranger i Tallinn från när jag var här för 20 år sedan, var en medeltidsinspirerad restaurang med medioker mat. Sedan dess har Tallinn blivit en matdestination att räkna med. Kockarna bjuder på spännande, orädd och nyskapande maträtter, med tydlig estländsk koppling. När ni är i Tallin nästa gång, gå inte in på första bästa turistkrog, utan lägg fem minuter på att boka en riktigt bra restaurang! Kanske till och med någon av våra nedanstående favoriter? :)
Kaks Kokka – trendigt
En av Tallinns absolut bästa restauranger är Restaurant Ö, där de två kockarna Ranno Paukson och Martin Meikas skapar mästerverk. Kaks Kokka (Två kockar) är Restaurant Ö’s lillasyster. Här är det mycket mindre pretentiöst och mer familjevänligt, men Kaks Kokka bjuder ändå på en otrolig matupplevelse.
Kaks Kokka ligger i en väldigt trevlig lokal i nordisk stil i ett av Tallinns coolaste shoppingområden. Menyn är lätt asiatiskt inspirerad, men med estländsk twist.
Till förrätt tog jag och dottern in oliver och en tallrik med tre sorters handgjorda ostar från lantgården Kolotsi. Mannen tog in ett ankägg, kokt i 100 minuter(!) med sparris, dragonmajonnäs och lufttorkad anka. Allt var ljuvligt gott. Osten serverades med en hjortronmarmelad och små bröd. Ankägget var overkligt krämigt och helt ofattbart gott. Tala om slow-cooking! Varför äter vi inte det till frukost varje dag? Just ja, det var det där med 100 minuter…
Till huvudrätt blev det ramen à la Kaks Kokka med risnudlar, rökt fläsk och wakame och svarta ångkokta bröd (bao) med slow-cooked kyckling, grönsaker, riven ost och en massa koriander. Dottern tyckte att hennes ramen var lite för stark, men när hon bytt med mannens bao så blev vi alla mer än nöjda. Snyggt och mycket njutbart.
Vi var nu så mätta att vi inte orkade efterrätt. Trodde vi. Tills menyn kom in. En dekonstruerad crème brûlée med gin & tonic gelé och ”tipsy berries” gick inte att motstå (för oss vuxna alltså). Jag måste utnämna denna efterrätt till en av mina bästa efterrätter någonsin (se bilden överst i inlägget). En helt otrolig kombo!
Hit kommer vi gärna tillbaka! Supertrevlig personal gör dessutom matupplevelsen ännu lite bättre.
Kaks Kokka
Mere pst 6E
Karta
Prisnivå: 10 euro för förrätt, 6 euro för efterrätt, 15-20 för huvudrätt.
Humalakoda – Microbryggeri
En av mina noggrannaste sökningar inför Tallinnresan var kring det bästa microbryggeriet och det bästa hamburgerstället. Och jag kan lugnt säga att jag hittade det. Alldeles vid Balti Jaama turg och tågstationen, ligger bryggeriet Humalakoda på övervåningen. Populärt och familjärt, här hade vi kunnat sitta länge.
Vi tog var sin ölprovarbricka för 4 euro, där vi fick testa deras 8 egna ölsorter och så beställde vi in deras husburgare för 10 euro. Husburgaren med en saftig burgare med pulled pork på toppen och jordärtskockspommes var en av våra topp fem burgare någonsin. All time. Ever. Och varför har jag aldrig ätit jordärtskockspommes tidigare? Jag spår att detta blir nästa trend efter sötpotatispommes!
Humalakoda är ett väldigt trevligt och familjevänligt ställe, mitt i en pulserande matmarknad. Ölen är grym, hamburgarna är ännu grymmare och servisens förslag på ölsorter är klockrena. Passa på att besöka Chokladbutiken Kalev innan du går härifrån!
Humalakoda
Kopli 1
Karta
(Övervåningen på Balti Jaama Turg)
Prisnivå: 10 euro för en burgare, 4,50 för en stor av deras egna öl.
Ribe – Klassiskt
Klassiska Ribe i Tallins gamla stad har funnits i 10 år. Fortfarande är kvällarna fullbokade och bjuder inte bara på en a la carte, utan även på 3 eller 4-rätters avsmakningsmenyer (29/35 euro) med vinpaket till väldigt bra pris (19/25 euro). Det finns även en Chef’s menu med 6 rätter för 44 euro. Rätterna i 4-rättersmenyn passade dock bäst för familjen, så det fick helt enkelt bli den!
Vi hade bokat rätt så sent och fick ett bord på nedervåningen. Lite lugnare och med större bord, men inte alls så mysigt som gatuplan.
Menyn bestod av en kantarellsoppa med vaktelägg, en biff tartar med picklade svampar, lax med rom och broccoli ELLER en biff med svamppuré och pimientos de padron och en cheesecake med vit choklad och passionsfruktssorbet.
En liten amuse i form av en macaron med leverfyllning serverades först. En god liten munsbit. Sedan kom rätterna in, en efter en. Kantarellsoppan var lika len som en kantarellsoppa ska vara. Råbiffen smälte i munnen och de picklade shiitakesvamparna var som små syrliga godisar. Huvudrätterna var goda, men inte i samma klass som de andra rätterna. Efterätten tog dock upp kampen igen, med sin syrliga tropiska sorbet mot den übersöta vita chokladmoussen. Vinerna i vinpaketet serverades i generösa glas och var väldigt väl passande till rätterna. Största överraskningen var ett bulgariskt rosa bubbel. Tänkte nästan döma ut det när jag såg flaskan, men det var förvånansvärt bra. Så kom ihåg detta kära vänner – lita alltid på sommelieren!
Vi hade en jättetrevlig kväll på Ribe och vi fick en högklassig middag för en riktigt rimlig peng. Hit kommer vi gärna tillbaka!
Prisnivå: 35 euro för 4-rättersmenyn och 25 euro för tillhörande vinpaket