Mitt enda minne av restauranger i Tallinn frรฅn nรคr jag var hรคr fรถr 20 รฅr sedan, var en medeltidsinspirerad restaurang med medioker mat. Sedan dess har Tallinn blivit en matdestination att rรคkna med. Kockarna bjuder pรฅ spรคnnande, orรคdd och nyskapande matrรคtter, med tydlig estlรคndsk koppling. Nรคr ni รคr i Tallin nรคsta gรฅng, gรฅ inte in pรฅ fรถrsta bรคsta turistkrog, utan lรคgg fem minuter pรฅ att boka en riktigt bra restaurang! Kanske till och med nรฅgon av vรฅra nedanstรฅende favoriter? :)
Kaks Kokka – trendigt
En av Tallinns absolut bรคsta restauranger รคr Restaurant ร, dรคr de tvรฅ kockarna Ranno Paukson och Martin Meikas skapar mรคsterverk. Kaks Kokka (Tvรฅ kockar) รคr Restaurant ร’s lillasyster. Hรคr รคr det mycket mindre pretentiรถst och mer familjevรคnligt, men Kaks Kokka bjuder รคndรฅ pรฅ en otrolig matupplevelse.
Kaks Kokka ligger i en vรคldigt trevlig lokal i nordisk stil i ett av Tallinns coolaste shoppingomrรฅden. Menyn รคr lรคtt asiatiskt inspirerad, men med estlรคndsk twist.
Till fรถrrรคtt tog jag och dottern in oliver och en tallrik med tre sorters handgjorda ostar frรฅn lantgรฅrden Kolotsi. Mannen tog in ett ankรคgg, kokt i 100 minuter(!) med sparris, dragonmajonnรคs och lufttorkad anka. Allt var ljuvligt gott. Osten serverades med en hjortronmarmelad och smรฅ brรถd. Ankรคgget var overkligt krรคmigt och helt ofattbart gott. Tala om slow-cooking! Varfรถr รคter vi inte det till frukost varje dag? Just ja, det var det dรคr med 100 minuter…
Till huvudrรคtt blev det ramen ร la Kaks Kokka med risnudlar, rรถkt flรคsk och wakame och svarta รฅngkokta brรถd (bao) med slow-cooked kyckling, grรถnsaker, riven ost och en massa koriander. Dottern tyckte att hennes ramen var lite fรถr stark, men nรคr hon bytt med mannens bao sรฅ blev vi alla mer รคn nรถjda. Snyggt och mycket njutbart.
Vi var nu sรฅ mรคtta att vi inte orkade efterrรคtt. Trodde vi. Tills menyn kom in. En dekonstruerad crรจme brรปlรฉe med gin & tonic gelรฉ och ”tipsy berries” gick inte att motstรฅ (fรถr oss vuxna alltsรฅ). Jag mรฅste utnรคmna denna efterrรคtt till en av mina bรคsta efterrรคtter nรฅgonsin (se bilden รถverst i inlรคgget). En helt otrolig kombo!
Hit kommer vi gรคrna tillbaka! Supertrevlig personal gรถr dessutom matupplevelsen รคnnu lite bรคttre.
Kaks Kokka
Mere pst 6E
Karta
Prisnivรฅ: 10 euro fรถr fรถrrรคtt, 6 euro fรถr efterrรคtt, 15-20 fรถr huvudrรคtt.

Humalakoda – Microbryggeri
En av mina noggrannaste sรถkningar infรถr Tallinnresan var kring det bรคsta microbryggeriet och det bรคsta hamburgerstรคllet. Och jag kan lugnt sรคga att jag hittade det. Alldeles vid Balti Jaama turg och tรฅgstationen, ligger bryggeriet Humalakoda pรฅ รถvervรฅningen. Populรคrt och familjรคrt, hรคr hade vi kunnat sitta lรคnge.
Vi tog var sin รถlprovarbricka fรถr 4 euro, dรคr vi fick testa deras 8 egna รถlsorter och sรฅ bestรคllde vi in deras husburgare fรถr 10 euro. Husburgaren med en saftig burgare med pulled pork pรฅ toppen och jordรคrtskockspommes var en av vรฅra topp fem burgare nรฅgonsin. All time. Ever. Och varfรถr har jag aldrig รคtit jordรคrtskockspommes tidigare? Jag spรฅr att detta blir nรคsta trend efter sรถtpotatispommes!
Humalakoda รคr ett vรคldigt trevligt och familjevรคnligt stรคlle, mitt i en pulserande matmarknad. รlen รคr grym, hamburgarna รคr รคnnu grymmare och servisens fรถrslag pรฅ รถlsorter รคr klockrena. Passa pรฅ att besรถka Chokladbutiken Kalev innan du gรฅr hรคrifrรฅn!
Humalakoda
Kopli 1
Karta
(รvervรฅningen pรฅ Balti Jaama Turg)
Prisnivรฅ: 10 euro fรถr en burgare, 4,50 fรถr en stor av deras egna รถl.
Ribe – Klassiskt
Klassiska Ribe i Tallins gamla stad har funnits i 10 รฅr. Fortfarande รคr kvรคllarna fullbokade och bjuder inte bara pรฅ en a la carte, utan รคven pรฅ 3 eller 4-rรคtters avsmakningsmenyer (29/35 euro) med vinpaket till vรคldigt bra pris (19/25 euro). Det finns รคven en Chef’s menu med 6 rรคtter fรถr 44 euro. Rรคtterna i 4-rรคttersmenyn passade dock bรคst fรถr familjen, sรฅ det fick helt enkelt bli den!
Vi hade bokat rรคtt sรฅ sent och fick ett bord pรฅ nedervรฅningen. Lite lugnare och med stรถrre bord, men inte alls sรฅ mysigt som gatuplan.
Menyn bestod av en kantarellsoppa med vaktelรคgg, en biff tartar med picklade svampar, lax med rom och broccoli ELLER en biff med svamppurรฉ och pimientos de padron och en cheesecake med vit choklad och passionsfruktssorbet.
En liten amuse i form av en macaron med leverfyllning serverades fรถrst. En god liten munsbit. Sedan kom rรคtterna in, en efter en. Kantarellsoppan var lika len som en kantarellsoppa ska vara. Rรฅbiffen smรคlte i munnen och de picklade shiitakesvamparna var som smรฅ syrliga godisar. Huvudrรคtterna var goda, men inte i samma klass som de andra rรคtterna. Efterรคtten tog dock upp kampen igen, med sin syrliga tropiska sorbet mot den รผbersรถta vita chokladmoussen. Vinerna i vinpaketet serverades i generรถsa glas och var vรคldigt vรคl passande till rรคtterna. Stรถrsta รถverraskningen var ett bulgariskt rosa bubbel. Tรคnkte nรคstan dรถma ut det nรคr jag sรฅg flaskan, men det var fรถrvรฅnansvรคrt bra. Sรฅ kom ihรฅg detta kรคra vรคnner – lita alltid pรฅ sommelieren!
Vi hade en jรคttetrevlig kvรคll pรฅ Ribe och vi fick en hรถgklassig middag fรถr en riktigt rimlig peng. Hit kommer vi gรคrna tillbaka!
Prisnivรฅ: 35 euro fรถr 4-rรคttersmenyn och 25 euro fรถr tillhรถrande vinpaket