Det är inte ofta man besöker en stad med hela åtta världsarv. Jo, kanske i Rom då. Men du behöver inte åka fullt så långt. Den lilla staden Trier ligger ett stenkast från Luxemburgs gräns, mitt i den prunkande Moseldalen. Här i Tysklands äldsta stad, bland druvor och bratwurst, hittar du en romersk metropol med fler världsarv än du hinner med på en dag.
Triers storhetstid började när romarna kom till området ungefär vid år 0. På platsen låg ett litet samhälle grundat av kelterna som romarna snabbt tog över. Augusta Treverorum blev stadens nya romerska namn. Efter några år i romerskt styre blev Trier en äkta metropolis. Till den grad, att på 300-talet efter Kristus var Trier en av de största städerna i det Romerska riket och man tror att 100.000 människor bodde här. Byggkonsten och handeln frodades och flera av de äldsta byggnaderna i staden härstammar från den här tiden. Till exempel ”den svarta porten” – Porta Nigra. Stadsporten som skyddar staden än idag.
Porta Nigra
Att promenera genom portarna i Porta Nigra är att promenera rakt in i historien. Det här är inte bara en gammal stadsport från 200-talet, det är en av de allra äldsta romerska byggnaderna i världen. Under de romerska åren var porten en del av ett ringmur, där det stod fyra stadsportar i var sin riktning. Porta Nigra är den enda som står kvar idag. Men det var inte självklart att porten skulle bevaras.
Under medeltiden hade porten spelat ut sin roll och de kommande hundratals åren hotades den av rivning vart och vartannat år. En period blev stadsporten till och med inbyggd i en kyrka. Men sedan 1800-talet har den återfått sitt forna utseende med massor av fönster, atrium och rundmurade valv. Det sägs att Napoleon hade ett finger med i spelet, men det är nog snarare en legend än något som står i historieböckerna.
Hauptmarkt
Triers centrum ligger vid det stora torget Hauptmarkt. Torget omges av en salig blandning av hus från olika århundraden i alla färger, former och byggnadsstilar. Om du besöker torgets marknad under sensommaren kommer du att mötas av skottkärra efter skottkärra överfyllda av vindruvor. För här i den soliga floddalen trivs druvorna. Och då speciellt riesling-druvan.
Moseldalen är inte ett av de största vindistrikten i Tyskland, men dess unika egenskaper ger viner som är kända över hela världen. Ända sedan 1600-talet har man här odlat riesling i det milda klimatet och skapat viner som är både mineraliga, fruktiga och fräscha. Om du är intresserad av att besöka vingårdar utgår flertalet dagsturer från Trier, som tar dig med på vinprovningar och källarvisningar. Gillar du inte ”vanlig” riesling? Beställ in ett riktigt vällagrat glas riesling. Vinet ska vara bärnstensfärgat, mustigt och petroleumdoftande som en bensindunk. Helt enkelt alldeles alldeles underbart.
Liebfrauenkirche och katedralen
De två världsarven Triers katedral och Liebfrauenkirche ligger precis bredvid varandra i Triers gamla stadskärna. Liebfrauenkirche är den äldsta gotiska kyrkan i Tyskland, med anor tillbaka till 1200-talet. Men denna vackra lilla kyrka är ingenting i jämförelse med Triers katedral. I nästan 1700 år (!) har denna kyrka byggts om och byggts till i olika stilar. Allt efter vad som var på modet under det århundradet som tillbyggnaden gjordes. Det känns nästan mer av ett sagoslott än en katedral från utsidan. Det är tinnar och torn, runda och fyrkantiga, höga och breda. Idag är Triers katedral Tysklands äldsta kyrka och trots att kyrkan genom åren har delvis rivits och byggts upp på nytt, är själva kärnan i kyrkan fortfarande från romartiden.
Judengasse
De gamla judiska kvarteren kring Judengasse härstammar från 1200-talet. Här bodde judar sida vid sida med den kristna befolkningen i flera hundra år och det låg även två synagogor i kvarteret. Men år 1349 slutade den fredliga samvaron. Judarna anklagades för att ha förpestat Triers vatten med pesten och de judar som inte blev avrättade flydde från staden. Idag kan du besöka de små gränderna och någon av de restauranger som idag ligger här och lära dig mer om livet i det judiska kvarteret för nästan 800 år sedan.
Andra sevärdheter
Förutom de ovanstående tre UNESCO-världsarven finns det fem till i Trier – Amfiteatern, det romerska badhuset Barbarathermen, ärkebiskopen Egberts Codex, den 23 meter höga gravstenen Igelkolonnen, badhuset Kaiserthermen, den romerska bron Römerbrücke från 100-talet och kejsar Constantines tronsal Aula Palatina från 300-talet.
Vi hann inte med att besöka alla världsarv under vår dagstur till Trier. Om du vill vara säker på att hinna med att besöka alla platserna under en dag rekommenderar jag att du bokar en guidad tur. Då slipper du köa och behöver inte vänta på att få en biljett till visningarna.
En annan populär sevärdhet i Trier är Karl Marx hus. Han föddes här år 1818 på Brückenstraße 10. Hinner du inte med att besöka huset? Lugn, du kan besöka huset virtuellt på Marx360.de!
Hur hittar jag till Trier?
Trier ligger i sydvästra Tyskland, nära gränsen till Luxemburg. Det närmsta storstaden i Tyskland är Frankfurt, ungefär 20 mil österut.
Så fint! Där har jag inte varit än!