Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?

Undrar du över vad hotellstjärnorna egentligen betyder? Hur kan det skilja så mycket mellan olika hotell? Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt.

Har du bokat ett trestjärnigt hotell i Frankrike och undrat över hur i all världen ett så loppigt hotell kunnat få tre stjärnor? Eller bott på ett fyrstjärnigt hotell i Thailand och fått förstklassig service? Kanske har du även undrat över hur charterbolagen verkar kunna ha egna klassificeringar av hotellen med stjärnor och plusplus?

Jag har under många år undrat vad hotellstjärnorna egentligen betyder, så till den milda grad att jag tillslut nu tog reda på det själv. Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt. Det finns nämligen ingen universell stjärnklassificering. Blev du mer förvirrad nu än innan? Häng med!

Tanque Verde - Tucson
Fantastiska Tanque Verde Ranch i Tucson, Arizona

Internationella stjärnor – vad betyder de?

Då det inte finns någon internationell standard kring klassificeringen, har jag kollat upp vad som gäller i några av våra största turistländer.

Hotelstars Union – Klassifiering inom EU

EU hade länge velat få till en gemensam hotellklassificering bland medlemsländerna. 2009 bildades därför Hotelstars Union, som sedan dess har jobbat med att harmonisera hotellkategorierna. Resultatet blev ett regelverk på 217 punkter.

Exempel på saker som ska ingå i hotellens stjärnor:

En stjärna

  • Daglig städning
  • 100% av rummen ska ha toalett och dusch/badkar
  • 100% av rummen ska ha TV
  • Det ska finnas tvål och badhanddukar
  • Reception
  • Frukost tillgänglig

Två stjärnor

  • Internet tillgängligt på hotellet
  • Betala med kreditkort
  • Frukostbuffé tillgänglig
  • Duschkräm i duschen

Tre stjärnor

  • Telefon på rummet
  • Reception öppen minst 14 timmar
  • Hårtork

Fyra stjärnor

  • Minibar
  • Receptionen öppen minst 16 timmar
  • Lobby med sittområde och hotellbar
  • Minibar
  • Fåtölj och litet bord
  • Hygienprodukter

Fem stjärnor

  • Värdeskåp på rummet
  • Receptionen öppen 24/7
  • Concierge
  • Parkeringsservice
  • Room service 24/7
  • Hygienprodukter i flaskor
  • Turndown-service på kvällen
  • Personlig hälsning på hotellrummet

Sverige är med i Hotelstars Union och det är även Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Estland, Tyskland, Grekland, Ungern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Slovenien och Schweiz.

OBS: De stora hotelländerna Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Irland och Portugal har alltså INTE anslutit sig.

Om du vill läsa det fullständiga regelverket, så hittar du det på Hotelstars.

Hotel Indigo Barcelona
Fina boutiquehotellet Hotel Indigo i Barcelona, Spanien

Hotellstjärnor i Spanien

Spanien har inte något nationellt system för att klassificera hotell, utan regionerna sätter sina egna stjärnor. Kriterierna som går att läsa om på nätet är rätt så få och för att få fem stjärnor verkar det räcka att rummet är minst 17 m2, badrummet är minst 5 m2 och det finns telefon, värme, luftkonditionering, hiss, bar och värdeskåp. Ett ganska så torftigt 5-stjärnigt rum i mina ögon?

Hotellstjärnor i USA (och Nordamerika)

I USA håller AAA (Amerikanska motormännen) i den officiella klassificeringen av hotell och motell. Här sätts diamanter av hemliga inspektörer, som reser land och rike för att testa hotellen. Betyget verkar sättas beroende på helhetsupplevelsen och på allt från hur bra servicen varit till hur fina lokalerna är. Klassificeringen indikerar helt enkelt vilken typ av upplevelse du får om du bokar hotellet.

Antal diamanter
En = Budget. Enkelt.
Två = Prisvärt och med god standard. Vanligaste klassificeringen på motell.
Tre = Lite snyggare, lite mer service och med bra gästkomfort.
Fyra = Lite lyxigare, välutrustat och med bra service.
Fem = Ultimat lyx, sofistikerat och superbekvämt. Personlig och perfekt service. Fullständigt utrustat.

Läs mer på AAAs sida om klassificering av hotell och restauranger här.

Hotellstjärnor i Storbritannien

Klassificeringen av hotell i Storbritannien sätts tillsammans av AA, Visit Britain, Visit Wales och Visit Scotland. Det 4 olika systemen har enats om en standard, som (såklart) skiljer sig lite från EUs generella standard. Wifi på rummet verkar exempelvis bara garanteras för fyrstjärniga hotell, men å andra sidan ska ett fyrstjärnigt hotell kunna erbjuda Afternoon tea. En bar med fullständiga rättigheter kan du förvänta dig från ett ettstjärnigt hotell och uppåt.

Läs mer om kriterierna för att få hotellstjärnor i Storbritannien på VisitEngland Assessment Services (extern pdf)

Hotellstjärnor hos charterbolagen

Charterbolagen sätter egna klassificeringar på hotell, det är inte sällan som 4-stjärniga hotell på Hotels.com får fler stjärnor i charterbolagens kataloger. Hur det kan komma sig? Charterbolagen jämför inte hotellens klass mellan länder och destinationer, utan bedömer hotellen i förhållande till andra hotell på samma resmål. Ett exempel på detta är Hotel Helios i Balchik, Bulgarien. Enligt Ving har hotellet 4 stjärnor. Enligt Hotels.com, bara 3 stjärnor.

The Cambrian - Schweiz
Spa-anläggningen på The Cambrian i Adelboden, Schweiz

Bra saker att tänka på när du bokar hotell

Det är bra att vara lite skeptisk! Då det inte finns någon universell standard, är mitt bästa råd att alltid ta antalet stjärnor med en nypa salt. Om det inte finns någon standard, kan det vara hotellet själv som har satt sina stjärnor – vilket ofta kan vara lite missvisande. Jag har sett riktigt sunkiga campingstugor benämna sig själv som 5-stjärniga på bokningssajter. Tillåt mig att tvivla på den klassificeringen…

Stjärnorna på ett officiellt klassificerat hotell anger i princip bara vilken typ av service hotellet erbjuder, stjärnorna säger ingenting om hur fräscht och snyggt ett hotell är. Ett nytt boutiquehotell som har 4 stjärnor, kan vara oändligt mycket fräschare än ett gammalt femstjärnigt hotell som inte renoverats på 10 år.

Läs recensionerna från andra resenärer, men ta även dem med en nypa salt. Är det väldigt få recensioner? Ignorera dem. Är det över hundra recensioner? Då finns det säkert en gnutta sanning i dem. Skriver hälften av resenärerna att badrummen är mögliga, så skulle jag nog fundera på att boka ett annat hotell – oavsett antalet stjärnor. Tänk på att resenärer oftast verkar skriva när de endera är supernöjda eller supermissnöjda. Få orkar lägga tid på att skriva recensioner när de bara tycker att hotellet är ”Helt OK”.

Titta på hotellets egna och andra resenärers bilder av hotellet. Visst kan bilder ljuga, men det känns lite långsökt att någon skulle Photoshoppa in en spricka i kaklet. Känns bilderna sunkiga, skulle jag inte boka det hotellet – oavsett antal stjärnor.

Vad brukar jag boka för hotell när jag reser?

Jag bokar verkligen både högt och lågt! När vi är ute och bilar i exempelvis USA eller på Nya Zeeland, bor vi nästan bara på 2 eller 3-stjärniga motell. När vi åker till storstäder bokar jag ofta 4-stjärniga boutiquehotell. I Thailand bokar jag uteslutande 5-stjärniga resorts. Varje resa har sin budget och sitt syfte. Dock har jag nu lärt mig att jag inte automatiskt ska filtrera på 5-stjärniga hotell när jag ska boka semesterboendet. Jag och mina flip-flops behöver ju ärligt talat varken parkeringsservice eller ”personlig hälsning på rummet” i Thailand. Om de nu använder den klassificeringen i Thailand. :)

Regent Singapore
Hotellfrukost i överflöd på Regent Singapore

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

3 KOMMENTARER

    • Skulle gissa på att det är lika underbart slumpartat med campingar som för hotell! Ser fram emot att få höra om vad en femstjärnig camping i Storbritannien har för kriterier! Afternoon tea och pub kanske? :)

  1. Intressant läsning. Jag brukar alltid filtrera på minst trestjärniga när jag söker men fokuserar mest på omdömen och googlingar när jag sedan väljer och inte så mycket på antalet stjärnor. Bodde mycket på tvåstjärniga motell i USA förr men har blivit mer kräsen med åren och nu vill jag helst ha fyrstjärnigt :-) Kul förresten att ni bott på Hotel Indigo i Barcelona, det hotellet har jag varit på väg att boka båda gångerna vi var i Barcelona men sedan blev det andra hotell istället. Fortfarande dock väldigt nyfiken på det hotellet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

20 saker att fixa innan semestern

Resan är bokad och visum fixat! Men vad får du inte glömma att fixa där hemma innan du åker? Här kommer den ultimata checklistan på saker att fixa innan semestern!

Planera en vandringsresa – Hur gör man?

Att åka på en vandringsresa kräver lite planering! Här kommer mina bästa tips i en praktisk liten lista, med fokus på vad du behöver för att planera en vandringsresa med dagsvandringar.

10 tips för att boka billiga resor

Genom bra planering och en del research kan du faktiskt resa både långt, lyxigt och billigt. Låter det som en omöjlig ekvation? Här kommer mina 10 tips för att boka billiga resor!

Planera en bilsemester i Europa – Så här gör du!

Det finns ingen semester som är så full av upplevelser och frihet som en bilsemester! Här får du massor av tips på hur du planerar ditt alldeles egna vägäventyr.

10 tips när du ska boka hotell – vad behöver du egentligen?

Avbokningsbart? Resortavgifter? Extrasängar? Parkering? Gratis wifi? Här är mina bästa tips när du ska boka hotell!

Hur hittar man den perfekta guideboken för resan?

Svårt att bestämma dig för vilken resehandbok du ska köpa? Här är de guideböcker som jag oftast tar med mig på resan!

Ännu mer reseinspiration

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Villa, hotell eller lägenhet – vad ska du välja på semestern?

Jag bokar oftast hotell när vi reser, men ibland bokar jag privata villor eller lägenheter. Men när väljer jag vad? Här kommer fördelar och nackdelar med de olika alternativen!

Planera en vandringsresa – Hur gör man?

Att åka på en vandringsresa kräver lite planering! Här kommer mina bästa tips i en praktisk liten lista, med fokus på vad du behöver för att planera en vandringsresa med dagsvandringar.