Morgonens dimma har precis lämnat ängarna i ett tunt lager av dagg. Soldiset håller sig dock fast, trots att vi närmar oss lunchtid. Vissa dalar vi passerar är disigare än andra. Det är lite det som gör detta område så vackert. Alla dessa böljande ängar som skapar skuggor i gräsets vågor.
Vägarna är kurviga och smala. Ibland hamnar vi bakom en uråldrig gammal traktor som körs av en äldre man med keps. Det bildas en trafikkö, mitt ute i det öppna landskapet. En kö med bara vår bil och traktorn. Som tur är åker bönderna här inte långt med sina traktorer, oftast bara till granngården.
Landskapet formas av cypresser, stora ekar, grågröna olivlundar och leriga fält. Vi passerar förbi en gård med får som betar i en stor flock. En liten bit bakom fåren i det höga gräset sitter en fårhund och vaktar. Hunden blir lite irriterad över att vi stannar och tittar på hans får, så vi beger oss iväg igen. Vi vill inte störa fåren när de producerar mjölk till dalens kända ost – Pecorino.
2004 blev Val d’Orcia utnämnt till ett världsarv av UNESCO och skyddas nu som ett naturreservat. Det finns inga speciella stopp, måsten eller besökscentrum utefter vägen. Här kan du stanna bakom varje krön utan att tröttna på vyerna. Den vackra staden Pienza är dock Val d’Orcias hjärta och väl värd ett besök.
Val d’Orcia betyder ”dalen vid floden Orcia” och vi måste ha passerat floden Orcia flera gånger på vår färd mot Montepulciano. Men Orcia kan inte vara någon stor och mäktig flod, för vi såg den aldrig. Här är det dalen som är sevärdheten, inte floden.
Det finns gott om vingårdar i området, men de flesta gårdarna är små och inte öppna för besök. Främst produceras röda viner av Sangiovese-druvor och vita viner av Trebbiano-druvor. Väl balanserade och trevliga viner som serveras på alla restauranger i trakten. Man är stolt över sitt lokala vin i Italien och stödjer alltid traktens bönder först. ”D.O.C Orcia” är kvalitetsstämpeln i detta område, så titta efter det märket på flaskorna när du köper vin från Val d’Orcia.
Andra goda saker som produceras i området är olivolja, tryffel och saffran. Det finns även flertalet viltfarmar, jag är rätt säker på att vi passerade förbi en stor hjortfarm. Sannolikheten att det skulle vara vilda hjortar i detta jordbrukslandskap, ser jag som låg.
Även om området som tillhör Val d’Orcia inte är stort, tar sträckan lång tid att köra. Inte för att det är mycket trafik. Inte heller för att det är många traktorer. Det är bara så sabla vackert att du vill köra långsamt och njuta. För i Italien, här njuter man så ofta man bara kan. Livet är för kort för att inte njuta lite varje dag. Så då gör vi det också. Njuter lite extra bland de böljande vågorna av gröna ängar, slott och cypresser. Men vad säger ni, är det inte dags att stanna och äta en tryffelpasta snart?
Hur hittar jag till Val d’Orcia?
Val d’Orcia är en region som lite enkelt förklarat ligger mellan Montalcino (i väster) och Montepulciano (i öster) i Toscana. Området ligger ungefär 4 mil söder om Siena.
Vill du läsa mer om Val d’Orcia?
- Läs mer på Toscanas officiella turistbyråns sida – What to see and do
- Ännu fler inlägg om Italien och Toscana hittar du på min Italien-sida.
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
Men alltså! Gud så underbart vackert!
Det var så mycket finare än jag trodde, hade sett en massa bilder innan vi åkte hit och tänkte att det var ett instagramfenomen, men det var verkligen såååååå fint! Som man vill att Toscana ska se ut! ? (Önskar att jag varit mer morgonpigg bara, då hade jag fått se ännu mer ”älvdans” och dimma)
Det är helt overkligt vackert. Jag vill flytta dit och starta en vinodling nu genast. :-)
Känner samma sak. Det är när man är på sådana här ställen som man förstår vad livskvalitet är.
Hehe, nu är det jag igen här… :-) Sitter och reserchar lite inför en (förhoppningsvis) kommande vandringsresa till Toscana. Vilka datum var ni där? Jag vill ju ha det precis så grönt och fint som ni. :-)
Halloj igen :) Vi var där under en påsklovsvecka, ser ut att ha varit i mitten av april! Perfekt väder och perfekt vandringstemperatur!