Vår söndag bland Sörmlands gårdar – Aptitrundan 2018

Varje september finns en helg bokad i vår familjekalender nästan ett år i förväg. Helgen då vi på Aptitrundan fyller upp vårt matförråd med lokalt producerade godbitar inför vintern. Honung, äppelmust, ekologiskt kött, grönsaker, marmelader, majs – varje år bjuder på något nytt. I år bjöd på några nya godbitar, men också tyvärr några jobbiga insikter.

Klippinge gård på Aptitrundan 2018

Vårt första stopp blev i år på Klippinge gård, strax norr om Stallarholmen, för majsplock. Vanligtvis brukar majsen vara så hög att det känts som att gå vilse i en labyrint, men årets majsplantor var inte alls lika praktfulla. Sommarens hetta och torka har både fått majsen att mogna tidigare än vanligt och växa mindre. Det brukar inte vara något problem att hitta mogna majskolvar, men i år fick jag klämma och känna lite mer än vanligt innan jag hittade en gyllengul kolv.

Klippinge gård har en härlig uteservering där man får provsmaka deras majs & kokossoppa och majs/lök/chiliwok. Det går även att köpa nygrillad majs med kryddsmör och hembakt kaffebröd. Ett stopp här i solen gnagandes på en smördroppande majskolv är en av Aptitrundans höjdpunkter!

Klippinge gård på Aptitrundan 2018

Efter Klippinge gård blev nästa stopp Stallarholmen, för att köpa Printz goda bröd och kött från köttbutiken Millert och Dahlén. I år blev det två stora härliga vedugnsbakade surdegsbröd från Printz och en kaffe i solen med en äppelbulle med mandelflarn och en kardemummabulle. Bästa bullarna! Från Millert och Dahlén införskaffades inget mindre än vildsvinsprosciutto. Välsmakande, segt, salt och alldeles underbart gott.

För några år sedan var det lätt att åka runt på Aptitrundan utan att planera, men det är fler än vi som har börjat älska denna härliga dag med lokalproducerad kvalitetsmat. I år var Aptitrundan mer populär än någonsin! Parkeringen på Stallarholmen var kaosartad av alla söndagsbilister och det var många som ville få sig en kaffetår. Verkligen jättekul för alla producenter, de förtjänar verkligen all uppmärksamhet de kan få, men trist för oss besökare som kommer fram till tomma korgar och stånd.

Printz på Aptitrundan 2018

Kring Malmköping ligger många härliga gårdar, bland annat Stavtorps gård med sin härliga äppelmust och honung. I år var dock inte gården öppen under Aptitrundan, så vi fick åka till deras lilla delikatessbutik i Malmköping istället. Kanske en av de minsta matbutikerna jag varit i, men väldigt välsorterad med både gårdens egna produkter och av flera av våra favoritproducenter. Vi kom ut härifrån med både must, honung, ost (från Jürss mejeri) och rabarbergodisar.

Så här mycket trafik har nog aldrig lilla Malmköping sett. Vi orsakade förresten nästan en nyhet i lokaltidningen med en felparkering, men som tur var fick vi ingen annan reprimand än ett leende.

Aptitrundan 2018

Ett snabbt stopp vid Grinda gårdsglass med en kula morot/ingefära/kokosglass och en kula honungsglass och två stora paket med Grindas nötkött, gick vi sedan upp till Malmköpings gourmetgrönt för vår årliga lektion i udda grönsaker och nya smaker. Redan på avstånd såg jag de tomma korgarna. I princip allt var redan slut. Ingen gurka, inga tomater och ingen djungelgurka! En härlig liten krokig gul zucchini lyckades jag få tag i, men det enda som fanns kvar var burkarna med sniglar.

Landsbergs på Aptitrundan 2018

Trots allt snaskande under dagen, började magen kurra nu. Landsbergs hade dagen till ära startat upp den stora röken och den ännu större grillen och serverade magiska hamburgare och pork belly / brisket på bröd med tillbehör. Allt smakade såååå bra och korna och tjurarna nedanför oss råmade ikapp på i den gröna hagen. Det här är verkligen en liten idyll. Till och med gödselbrunnen i närheten kändes pittoresk när den gjorde sig påmind i medvinden.

Landsbergs på Aptitrundan 2018

En mätt mage senare insåg vi att klockan redan var 15:10. Kanske inte så mycket en vanlig dag, men under Aptitrundan stänger alla ställen klockan 16. Vi sade adjö till de ursöta små skånska grisarna som buffade runt i höet i jakt på äpplen och begav oss till dagens sista ställe – Vrena grönt.

Landsbergs på Aptitrundan 2018

Vrena grönt har inte bara växter, utan även grönsaker. Men idag när vi kom fram var det mesta slut. Äggen var slut, potatisen var nästan slut och vi plockade de sista champinjonerna. Jag fick dock tag i gurka och en stor och härlig grekisk röd basilika, som kommer att förhöja vardagsmaten en lång tid framöver.

Det är när vi pratar med några av de lokala producenterna som vi verkligen inser hur tuff sommaren har varit för våra lokala producenter. De som inte har haft lyxen att ha en sjö i närheten och som har fått lov att handvattna sina odlingar för att plantorna skulle överleva. Eller de producenter som har fått använda så mycket kommunalt vatten i sommar att den lilla marginal de tidigare haft för att överleva helt har ätits upp. Det är inte konstigt att det var slut på grönsaker tidigare än vanligt idag på Aptitrundan och det är inte konstigt att det fortfarande fanns kött kvar att köpa. Sommaren har i flera aspekter varit fantastisk men i de allra flesta aspekter en katastrof. Även om jag inte fick tag i allt jag önskade idag, köpte jag allt jag fick tag i. Om det finns svenska produkter i din affär – köp dem! Våra bönder behöver vårt stöd. Inte bara under aptitrundan, inte bara i år, utan varje dag. Men kanske speciellt efter en så ”fantastisk” sommar som i år.

Äpplen på Aptitrundan 2018

2 KOMMENTARER
  1. Vad trevligt det låter att kunna göra en sån runda och testa, smaka och köpa närodlat! Tråkigt att det är så tydligt att bönderna har ett utsatt yrke, men ni gjorde i alla fall ert bästa för att stödja!

    • Det är verkligen en höjdardag att se fram emot! Många butiker har öppet året om, så man kan ju göra en ”aptitrunda” en vanlig lördag också, även om det är lite kul att få åka till gårdar som vanligtvis inte är öppna. Kyl och frys är i alla fall proppfulla nu :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

2018 – året som gått i resor

Året är inte slut ännu, men ändå sitter jag här och skriver en årssammanfattning av mina resor 2018. Ett år med både ups and downs.

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Årets Svenska reseprofil 2019!

Vissa år kommer tomten lite tidigare än andra. Jag både rodnar och bugar av stolthet. I år har Rucksack (och jag) blivit utnämnd till en av Sveriges topp tio svenska reseprofiler!

Är det värt att resa bort på en weekendresa?

Semesterdagarna börjar ta slut och det gör även energin i slutet av året. De mörka dagarna i november och december kan suga musten ur...

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

Test: 9 typer av resenärer – vilken är du?

Jag stötte häromdagen på en rolig bild som visade 9 typer av resenärer. Så jag gjorde en liten rannsakning av mig själv. Vilken typ av resenär är jag egentligen?
Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!