Vietnam är ett fantastiskt land att besöka för dig som gillar spännande mat. Det vietnamesiska köket glöms ofta bort när man pratar asiatisk mat, kanske på grund av att maten varken är lika kryddstark eller svulstig som de kända maträtterna från andra asiatiska länder. I den vietnamesiska maten hittar du mycket mer subtila smaker, som grundar sig på mängder av färska kryddor, långkokt kött och milda buljonger. Vi åt oss verkligen igenom vår resa och provade på det mesta som anses som lokala specialiteter. Vilken matresa! Vietnams mat är något att drömma sig tillbaka till.
Två varningar dock!
Till er som är vegetarianer – det finns massor av fantastiska grönsaker i Vietnam, men det är tyvärr inte helt lätt att hitta ren vegan/vegetarisk mat. En ”Pinapple Rice” innehåller exempelvis solklart nog även skaldjur (!) och nudelsoppan kokas oftast på kött/kycklingbuljong. Varenda gång jag frågat efter vegetariskt, har kocken tittat på mig som att han verkligen inte alls förstår vad jag pratar om. Räddningen har varit att beställa in side orders och en skål med kokt ris – exempelvis finns nästan alltid vitlökswokade gröna bönor och morning glory. Dock serveras de ibland wokade i oyster sauce, så var övertydlig när du beställer!
Till er som är jordnötsallergiker – det är mycket jordnötter överallt i vietnamesiska mat. Exempelvis innehåller specialiteten ”mango cake” inte alls mango utan jordnötter och överallt på frukostbufféerna och restaurangerna står skålar med krossade jordnötter för kryddning.
(Ursäkta bildkvalitén, men det var lite för mörkt för bra bilder på de flesta restaurangerna + att det är flera iPhone-bilder)
1. Cao lau med fläsk
Cao lầu är en lokal rätt i Hoi An, bestående av nudlar, fläsk och mängder av färska kryddor. Det är inte en soppa, även om den har lite buljong, utan snarare en saftig nudelrätt. Det som gör rätten unik, är att nudlarna behöver tillagas på vatten från en specifik källa utanför Hoi An. Detta ger soppan en speciell smak, som inte går att hitta någon annanstans.
2. Friterade vårrullar
Rispappersrullar kommer i alla former och varianter, fyllda med grönsaker, räkor och risnudlar. Ofta serverade med Nước chắm, en sötsurstark sås (som du ser i var och varannan bild). Beställ in som förrätt och dela, ett perfekt litet snack till maten!
3. Vietnamesiskt kaffe
Starkt, sött och uppfriskande gott – ca phe svalkar gott i hettan. Filtrerat genom ett metallfilter, ibland serverat med tjock kondenserad mjölk och isbitar. Jag började dricka detta varje morgon istället för min vanliga latte. En alternativ servering är med kokosgrädde. Syndigt gott.
4. Vietnamesisk Hot Pot
Vietnamesisk hot pot liknar väldigt mycket den kinesiska motsvarigheten, där man i rykande het buljong kokar kött, skaldjur och grönsaker. Vi hade en smakrik sötsur buljong och stora mängder med färska kryddor, grönsaker, biff och risnudlar i vår hot pot. Något ni absolut ska testa om ni hittar det på menyn!
5. White roses
White roses är en annan lokal delikatess i Hoi An, tillverkade på hemligt recept av en enda familj som distribuerar ut sina godbitar till hela stadens restauranger. Dessa små genomskinliga dumplings är formade som blommor och fyllda med fläsk eller räkor och de serveras med friterad lök och en söt sås. Sååååå goda!
6. Räkor i Hoi An chili paste
Skaldjur står för den största andelen av rätterna på menyerna i Hoi An och räkor finns i de flesta smaker och former. Den variant jag älskade mest, var räkor wokade i Hoi An chili paste – en lokal chilisås som river gott nerför hela strupen. Serveras med ris.
7. Banana sago i kokosmjölk
Efterrätter är inte någon stor business i Vietnam, men ibland kan man stöta på det på menyn. Banana sago är en kambodjansk kokossoppa på kokosmjölk, sagogryn (gjorda på stärkelse av palmmärg) och bananer. Mycket sött, men värt att prova!
8. Mango med sticky rice
En thailändsk (?) efterrätt som ofta finns på menyerna, är sticky rice med mango. Hårt ångat ris med kokosmjölk och palmsocker, serverat med färsk mango (och eventuellt jordnötter och mangoglass som ovan). En av de bättre sötsakerna, även om det är så sött att tungan nästan krullar sig!
9. Tay Ninh salta räkor
Tay Ninh Chili Shrimp Salt är ett salt som är gjort av räkor, chili, citrongräs, vitlök och så klart – salt. Resultatet blir ett umamitungt, kryddstarkt och citrongräsdoftande salt som används till allt från att krydda färsk frukt till grillat kött och skaldjur. Jag kom över en maträtt med räkor grillade i detta salt – riktigt, riktigt gott! Varför köpte jag inte med mig hem sånt salt??
10. Pho
Den allra mest kända vietnamesiska rätten Pho (uttalas fö), finns i lika många varianter som det finns restauranger. Mättande, smakrik (men aldrig stark!) och fylld med nudlar, grönsaker och kött. Den här soppan skulle jag kunna äta till lunch varje dag under vinterhalvåret!
11. Vietnamese Pancakes (Banh Xeo)
Lite som en crêpe mer än en pannkaka, dessa pannkakor fylls med allt gott du kan hitta. Vanlig både som street food och på restauranger.
12. Com Ga – Chicken rice
Väldigt lik en hainanesisk Chicken Rice, det här är kokt kyckling i smakrikt (men milt) ris. Serverat med chilisås. Så enkelt. Så gott. Funkar alltid.
13. Bun cha
En rätt ursprungligen från Hanoi, dessa kryddstarka Bun Cha fläskköttbullar med kalla risnudlar och en söt-sur-salt dressing är otroligt fräscha. Lura dig inte att beställa dessa köttbullar till kidsen, det här är en av de få rätter i Vietnam som vi verkligen kunde säga vara starka!
14. Mi Quang
En vanlig rätt i Da Nang, inte en soppa men inte heller en wok. Tjocka nudlar i lite buljong, serverat med kyckling/fläsk/skaldjur, ananas, färska kryddor, lime och jordnötter. Superfräscht och gott, även om jag generellt sett inte gillar ananas i mat!
15. Kyckling med citrongräs och ingefära
Wokad kyckling i ingefära och citrongräs är en rätt som du kan hitta på nästan alla restauranger. Sjukt gott, inget fancy – bara en välkryddad wokad kyckling md grönsaker. Serveras med ris. En riktig favorit.
16. Krispiga små äggkakor – Banh Khot
Små, friterade äggkakor som äts med fisksås och grönsaker. Tillagade i ett speciellt stekjärn och ofta med räkor. Goda som snask till frukost, lunch eller middag!
17. Gỏi cuốn (Färska vårrullar)
Min absoluta favoriträtt! Rispappersrullar fyllda med kokta räkor, sallad, risnudlar och koriander. Det kan inte bli fräschare än så här! Har lagat det hemma tidigare, men har inte fått samma stuns i rispappret som det vi åt i Vietnam. Det är bara att börja öva!
18. Grillade fläskspett – thit xien nuong
Sist ut på denna gedigna matlista: En vanlig street food-maträtt som även går att hitta på restauranger, är de grillade spetten med fläskkött. Serveras med rispapper, färska grönsaker och kryddor och en dippsås. Perfekt comfort food, skulle kunna ersätta vårt tacomys här hemma om du frågar mig.
Mmm… ser helt vansinnigt fräscht och gott ut!
Det fanns så otroligt mycket god mat i Vietnam, även om jag tyckte att jag provade en ny maträtt varje dag så var listan med spännande (och fräscha) alternativ lång! Det blev helt enkelt en riktig matresa, även om vi inte planerat för det! Men som mitt förkläde i köket här hemma säger: Eat well, travel often. Mat är ju gott… :)