I forntida Italien, flera hundra år före Kristus, levde etruskerna i det Etruskiska riket. Ett område som idag innefattar delar av norra och mellersta Italien. Etruskernas rike bestod av 12 ”huvudstäder”, byggda på kullar, omgivna av murar. En av de tolv städerna är nuvarande Volterra. Ett av de stopp i Toscana som vi inte alls planerat, men som visade sig bli en riktigt positiv bekantskap.
Volterra möter oss med en oväntad överraskning redan vid parkeringsplatsen. Vallebuona är ett arkeologiskt område med anor ända från 100-talet före Kristus. Här finns resterna av stadens stora amfiteater och även ruinen av ett stort romersk bad. Amfiteatern är en av de större som finns kvar i Italien och en gång i tiden kunde 2000 sittande besökare sitta här och njuta av skådespelet nedanför. En betydande del av stadens befolkning. Många av Vallebuonas marmorvita romerska pelare står fortfarande kvar och skvallrar om hur vackra byggnaderna måste ha varit under sin storhetstid. De gamla romarna hade onekligen ett öga för skönhet.
Väl innanför muren vandrar vi i de små gränderna in mot mitten av staden. Bland gelatobutiker, alabasterskulptörer och tryffelförsäljare. Volterra är Toscanas alabasterstad. På etruskernas tid användes alabastern till allt från skulpturer till gravurnor. Från att ha varit ett viktigt hantverk i området, glömdes konsten bort under flera hundra år. Inte förrän på 1900-talet togs hantverket upp igen här i Volterra. Alabasterskulptörerna skyltar idag med små vaser och skulpturer i sina skyltfönster och priserna är rätt överkomliga med tanke på att det är ett tidskrävande jobb att karva i alabaster för hand. Om du vill shoppa, tänk på att du behöver ha några kilo över i handbagaget. Alabaster kan rätt lätt gå sönder och kan vara riskabelt i det incheckade bagaget.
Jämfört med de andra städerna vi besökt i Toscana, är Volterra oväntat fri från turistbussar och trängsel. Det är så här jag vill uppleva en medeltida stad i Toscana, vandrandes själv i en smal gränd.
Vid stadens huvudtorg Piazza dei Priori ligger det äldsta stadshuset i Toscana – Palazzo dei Priori. Titta uppåt innan du går vidare – här ligger även Palazzo Pretorio med sin lilla udda grisstaty på en hylla högst upp i tornet Torre del Procellino.
Vi kommer fram till en utsiktsplats med blommande körsbärsträd (eller är det äppelträd?) och stora vyer över det soldisiga landskapet. Bakom de rosa blommorna kikar Duomo Santa Maria Assunta fram med sitt kupolformade tak. Av någon outgrundlig anledning så känner jag mig väldigt sugen på en körsbärsgelato just nu och passande nog ligger en gelateria alldeles intill. Dagens andra gelato. ”Inte en dag utan gelato i Italien” är semesterregeln.
Vi sätter oss ner och ser ut över landskapet. Gelaton smälter lite snabbare än beräknat, men det är ett skönt problem i den varma vårsolen. Hela familjen har det helt enkelt ganska gött just nu.
Vi går vidare på den lilla vägen Via di Castello, en liten gränd omgiven av murar. På andra sidan muren ligger en stor park med en annan av stadens utgrävningar – Parco Enrico Fium. Här ligger rester av två tempelliknande byggnader och till och med resterna av ett utvecklat avloppsystem. Ett avloppssystem som byggdes för 2000 år sedan. En ganska häftig tanke. Parken verkar dock inte öppen? Eller så är det vi som inte hittar den officiella ingången.
Framför oss dyker det stora Medicifortet (Fortezza Medicea) upp. Nästan lite sagolikt och gulligt, med sitt runda torn och stora mur. Härifrån kan man se många mil över Toscanas vidder. Efter att Florens vunnit över Volterra i blodigt krig på 1400-talet, byggdes detta fort 1474. Fortet skulle skydda produktionen i de närliggande alungruvorna – en viktig ingrediens i textilproduktionen i Florens.
Nästan alla de gamla husen är byggda i sandstensgul sten och de nya husen är målade i samma färg. Tvättställningarna hänger på bakgårdarna, en gammal gråhårig tant är på väg till affären för att handla och nästan alla fönsterluckor är stängda för att hindra sol och värme från att komma in. Det blir mycket Toscana-feeling på detta oplanerade stopp. Här skulle jag gärna ha stannat lite längre.
Vi går mot bilen igen. Dags att styra kosan mot dagens planerade destination – San Gimignano.
Hur hittar jag till Volterra?
Volterra ligger 8 mil sydväst om Florens och 5 mil nordväst om Siena. Det går att åka tåg till stationen Saline di Volterra (ungefär 1 mil från centrala Volterra) och sedan ta lokalbuss till Volterra. Kommer du med bil finns gott om parkeringsplatser norr om stadsmuren. Alla parkeringsplatser ligger utanför stadsmuren.
Läs mer om allt från historia till parkeringsplatser i Volterra på den officiella siten Municipality of Volterra. Om du vill lära dig mer om alabaster, kan du besöka Guarnacci Museum (historiskt museum med bland annat över 600 gamla urnor) eller Ecomuseo dell’Alabastro (museum enbart om alabaster).
Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.