Yasuragi kids – en heldag med familjespa – Stockholm

Yasuragi är ett japanskt spahotell som ligger på en höjd på sköna Värmdö, med milsvida utsikt över Stockholms innerskärgård. Spa-anläggningen har vanligtvis 16-årsgräns, men under sommaren (1 juli till 12 augusti 2018) öppnar denna vackra anläggning upp sina portar för familjer, på det populära Yasuragi Kids. Visst låter det härligt? Det tyckte vi med, så vi bokade deras kvällspaket med familjespa och åkte dit!

Yasuragi har varit en oas för stressade själar i över 20 år, men under hösten 2017 genomgick anläggningen ett stort ansiktslyft och i början av 2018 öppnade anläggningen med bland annat en helt omgjord spa-del. Så det var med stora förväntningar vi hoppade in i bilen och begav oss mot vår spa-dag.

Vad är Yasuragi kids?

Yasuragi kids har 3 olika paket att välja mellan. Dagpaket (08:00-16:00), kvällspaket (13:00-23:00) och Övernattning kids. Då vi båda jobbar just nu (och inte riktigt känner oss ha tid för en övernattning) och är väldigt morgontrötta, föll valet på kvällspaketet.

Kvällspaketet innehåller:

  • Entré till det japanska badet
  • Japanskinspirerad middagsbuffé
  • Te och fruktbuffé som står framme under hela eftermiddagen
  • Var sin Yukata (mörkblå japansk morgonrock) att både använda på plats och ta med hem.
  • Badkläder att använda på plats och ta med hem för alla över 13 år (bara vuxenstorlekar, så barn behöver ta med egna badkläder)
  • Lån av handdukar och badtofflor (dock inga tofflor i barnstorlekar, de behöver ni ta med själva)
  • Aktiviteter – något under hela eftermiddagen för den som vill, allt från familjeyoga till kampsport och biskola. Vi testade sushiskolan (tilläggsavgift på 150 kronor) och kendoträningen.

Hur var vår dag?

Vi började med en slö morgon hemma och åt bara en lätt lunch innan vi åkte till Yasuragi kids. Det tog oss bara 15 minuter att köra bil hemifrån till hotellet, men även om det är nära så känns det som att hamna ute i lugnet på landet att komma hit.

Torii på väg till Yasuragi
Stor parkeringsplats med en gångstig upp till hotellet genom japanska torii (röda träportaler). Vi var där några minuter innan 13 och det tog bara några minuter att promenera till hotellet.

Väl framme så checkade vi in på spa-avdelningen och fick ett kort för klädskåpen, flertalet handdukar, var sin yukata, tomma vattenflaskor, tofflor och baddräkt/badbyxor. Yukatan fanns i flera barnstorlekar, men minsta storleken på badkläderna var small, så tur att vi tagit med oss dotterns egna badkläder.

Vi hade förbokat dotterns sushiskola klockan 14 och en karatelektion klockan 16. Middagen var bokad till 19:15. Resten av tiden hade vi planerat att bara ta det lugnt och relalalaxa. En sak som är värd att nämna, är att hela anläggningen har mobiltelefonförbud, så om du inte absolut behöver mobilen direkt efter att du gått ut från hotellet, rekommenderar jag att du helt enkelt lämnar den hemma.

Det märktes verkligen att hela spa-avdelningen var helrenoverad, allt var otroligt stilfullt och ingenting såg ut att vara slitet eller trasigt. Rå betong, enfärgade möbler och mörkt trä. Otroligt lugnande. Vi bytte om och stoppade in våra saker i skåpet och gick till duscharna för att tvaga oss.

På japanska badhus är renlighet extremt viktigt och det är obligatoriskt att alla tvättar sig ordentligt innan man går ner i de varma baden. När man tvättar sig på ett japanskt bad så sitter man på en liten träpall, tvålar in kroppen och sköljer sedan av den med varmt vatten som man häller över hela sin kropp ur en trähink. För den som vill försvenska ritualen, så finns även ett fåtal vanliga duschar. Men hur kul är det?


Färdigtvättade och klara gick vi sedan ut till bassängerna. Då det var 30 grader varmt och sol ute, tänkte vi att det var en bra idé att börja utomhus i någon av de 3 ”varma källorna” (egentligen fem, men två var under renovering). Det var kanske inte det smartaste beslutet under den hetaste perioden på dagen. De varma källorna är verkligen varma och det fläktade ingenting i hettan. Så vi kände oss rätt så snabbt uttorkade och fick lov att gå upp och dricka vatten. En mycket smart grej var de vattenflaskor som delades ut vis incheckningen, de kunde fyllas på med kallt vatten (stilla eller kolsyrat) på flertalet ställen. Behövdes verkligen den här dagen.

Efter den ofrivilliga värmechocken, gick vi in till den stora poolen. Inomhus var det perfekt temperatur och det var väldigt skönt att både vara i vattnet eller att ligga i någon av vilstolarna och ta det lugnt.

Det fanns inte bara en pool inomhus, utan även en stor torrbastu med utsikt över skogen, en saltbastu (där du skrubbar huden med salt), ett kallbad och ett bubbelbad. Kallbadet på 12 grader är verkligen inte något för mig. För mig är det kallbad om temperaturen är under 25 grader…

Klockan började närma sig sushiskola, så vi gick till sakebaren som under sommaren tjänstgör som utbildningslokal för barnen. Men det var ju bara vi där? Hade vi missförstått något? Dörren öppnades och vi välkomnades in av två sushikockar. Det visade sig att vi var de enda som anmält oss till detta pass, så dottern fick helt enkelt en privatlektion i hur man gör sushi. Vanligtvis är det massor med barn på dessa yasurai kids-kurser, så vi måste helt enkelt ha haft lite tur!

Sushiskolan var en riktigt hit och dottern fick göra två olika sorters sushi: fantastiska laxrullar med avokado och gurka och oshizushi – ”pressad sushi”. När man gör oshizushi har man en form med lock, där man pressar ris och lax tillsammans och sedan skär dem i bitar. Det blir helt enkelt rektangulär sushi, som barnen kan göra själva. Lika gott, men mycket enklare!

Efter att alla rullar och sushibitar var uppskurna, fick vi äta upp sushin. Det var en nöjd dotter som bjöd sina föräldrar på lunch och stolta föräldrar som åt med andakt.

Innan sushiskolan var det lugnt i poolerna, de som badade gjorde det tyst och lugnt. Så som förväntas på ett japanskt spa. Men efter att vi var klara med sushin hade det kommit nya familjer i poolen, som lite hade missförstått varför man åker på ett japanskt spa. Det döks från kanten, stojades, slängdes och hoppades. Förvånansvärt nog var det ingen i personalen som sade till dem, jag led med de vuxna gäster utan barn som betalat för att gå på spa och istället hamnade på Eriksdalsbadet. Kanske hade varit bra om alla familjer vid incheckningen hade fått information om förhållningsreglerna på ett japanskt spa?

Vi tog det lugnt, torkade lite i solen och drack te på terassen. Det fanns flera sorters varmt och kallt grönt te att välja mellan och stora fat med frukt (både hel och uppskuren). De var otroligt skönt att sitta i fuktiga kläder i hettan utomhus och svalkas ned av vinden.

Dags för kampsportspasset. Den här veckan skulle det vara karate, vilket dottern sett fram emot. Vi satt utanför träningslokalen och väntade. Och väntade. Men ingen kom. En annan mamma sade till i receptionen och då visade det sig att karateklubben avbokat utan att säga till. Lite snopet. Men receptionen fann sig snabbt och kallade in en av de anställda som brukade köra kendo-passen, så vi fick träna kendo istället. Snyggt hanterat av Yasuragi! Så vi skrek och högg med våra bambusvärd. Kul att ha provat på, men det tar nog ett tag innan man känner sig bekväm med att skrika för att skrämma motståndaren.

Vi badade vidare och vilade oss i de ”flytande stolarna” (gungar som på havet), men började känna oss lite smått skrynkliga. Det gick att byta till ett middagspass en halvtimme tidigare, så då gjorde vi det. Middagen äter du i din yukata, så du behöver inte piffa dig alls. Osminkad och iklädd baddräkt, inte ofta jag äter au naturel på restaurang i Stockholm…

Matsalen var dekorativt inredd även den, i samma råa betong och mörkt trä. Enhetligt och snyggt, pluspoäng för det! Vi fick ett runt bord vid fönstret och sedan var det bara att sätta igång och plocka buffé. I paketen man bokar ingår buffé, efterrätt och kaffe, men inte dryck. Så vill du ha något annat än vatten till maten, glöm inte att ta med dig ditt kreditkort till middagen.

Buffén var helt ok. På ena sidan fanns sushi, en kall nudelsoppa och två laxrätter. I mitten fanns en stor grönsaksbuffé med fantastiska grönsaker. På andra sidan fanns friterad tofu, gyoza, anka, ”bibimbap kyckling”, sesambakad lax och picklade grönsaker. Om ni kanske märkte min frånvaro av entusiasm i meningen ovan, så beror det på att jag var lite grann besviken på middagen. Inte så att det inte var gott – för det var det – utan det var nog snarare att jag förväntat mig lite mer stil och finess på maten. Med tanke på att Yasuragi under resten av året har så fantastiska restauranger, kändes denna middag mer som en standard lunchbuffé. Men om du inte förväntar dig en gastronomisk upplevelse, finns det något för alla på buffén.

Vi hade kunnat bada mer efter middagen, men vi var rätt så trött och mätta, så vid åtta-rycket packade vi ihop och begav oss hemåt. En lång, härlig dag hade gått mot sitt slut.

Summering av Yasuragi Kids

Så, om jag ska försöka summera dagen på Yasuragi!

Bra!

Yasuragi är en fantastisk spaanläggning med underbara miljöer och med genomtänkt design in i minsta detalj. Rent, fräscht och mycket avslappnande! Sushiskolan fick en stor tumme upp av dottern!

Hela familjen älskar helt enkelt Yasuragi Kids och det är fantastiskt att familjer får chansen att komma hit och varva ner tillsammans under sommaren!

Utrymme för förbättring!

Det som skulle kunna bli lite bättre, är om personalen skulle våga säga till stökiga familjer som bryter mot reglerna (ta sats och dyka från poolkanten i en grund pool är aldrig en bra idé…) och om det som tillval fanns möjlighet att välja exempelvis teppanyaki-restaurangen till kvällspaketet.

(Sedan måste jag bara tillägga att jag inte är ett fan av baddräkter utan något som helst ”stöd” eller paddning. Dessa baddräkter är tyvärr inte smickrande för någon…)

Vill du läsa mer? Kolla in Yasuragis hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Steninge slott – Bland gullvivor, stormaktstid och designshopping – Stockholm

Strax utanför Sigtuna ligger det gula slottet Steninge på perfekt utflyktsavstånd från Stockholm. Slå dig ner för en fika i solen på caféet eller vandra bland gullvivorna i slottsträdgården.

Vandra Äspet runt på Skåneleden SL6 – Åhus – Skåne

En av Skåneledens nyaste vandringsleder SL6 börjar i Åhus och går igenom naturreservatet Äspet. En sträcka som både bjuder på karga sanddynor och lockande havsbad.

Prästens badkar – Sandvulkanen på Österlen – Skåne

Precis utanför fiskebyn Vik på Österlen, ligger ett unikt naturfenomen. Prästens badkar. Rester av en gammal sandvulkan. En vulkan? I Skåne? Och hittade vi verkligen rätt?

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Disneyland eller Universal Studios – vilken park ska man välja?

Jag kan börja med att erkänna att jag ÄLSKAR nöjesparker. Men om du står mellan ett besök på Disneyland eller Universal Studios - vad ska du egentligen välja? Och vad kostar det?

Sevärdheter i Kalmar – 9 tips bland kullerstensgränder och slottsspiror – Småland

Det bjuds på många sevärdheter i Kalmar och dess välbevarade stadskärna. Här hittar du mina 9 bästa tips på saker att se och göra!

Ännu mer reseinspiration

30 mysiga julmarknader kring Stockholm (2024)

Det finns gott om mysiga julmarknader kring Stockholm som får julkänslan att öka med några 100%. Här är de julmarknader som jag hittat för 2024. Har jag missat någon?

Höstlov i Stockholm 2024 – 14 spännande tips

Höstlov i Stockholm bjuder på både läskiga och roliga saker för alla åldrar. Här är 14 tips på allt från museum till restaurang.

Djurholmen strövområde – Från Djurholmamossen till ravinen vid Århultsbäcken

Mitt i Hallandsåsens orörda natur bjuder Djurholmen strövområde på kontraster mellan högmosse och ravin i två naturreservat - Djurholmamossen och Århultsbäcken.